Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

'Door het doen van een master heb ik een beter beeld gekregen van de arbeidsmarkt.'

Interview met alumna Freija Poll, MSc Musicologie

Freija haalde in 2018 een MSc Musicologie aan de UvA. Zij is de oprichter en zakelijk leider van Stichting OverMalbruggen.

Portret Freija Poll
Freija Poll

Waarom koos je voor jouw master? Welke afwegingen/keuzes heb je hierin gemaakt?

Na mijn bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie zocht ik naar een master waarin ik mijn interesse in verschillende culturen en mijn passie voor de kunsten kon combineren. Tijdens mijn bachelor heb ik al onderzoek mogen doen onder beeldende kunstenaars in Ghana, maar ik vond het geweldig tijdens mijn master Musicologie ook de wereld van de Etnomusicologie te kunnen verkennen.

Ik vond het fijn om te leren over de betekenis van muziek binnen verschillende culturele contexten en daarnaast me ook te mogen verbreden met vakken die te maken hadden met de geschiedenis van muziek of bijvoorbeeld de emotiebeleving door muziek. Hierom ben ik deze master ook specifiek bij de UvA gaan volgen. Zij bieden dit brede pakket aan waarin je kan kijken welke richting je op wil gaan op het gebied van de betekenis van muziek voor verschillende mensen. Ik heb het als een ontzettend interessante master ervaren.

Wat is in jouw ogen het nut of toegevoegde waarde van een master?

Door het doen van een master heb ik een beter beeld gekregen van de arbeidsmarkt en wat ik hierin zelf wil doen. Voornamelijk het doen van een stage en maken van mijn master scriptie heeft hierbij geholpen. Door deze twee dingen te doen kan je je namelijk langere tijd verdiepen in wat jou boeit en ontdekken of je hier in je werk ook iets mee zou willen doen.

Heeft de master je oriëntatie op werk verbreed of juist specifieker gemaakt?

Beiden. Vooral tijdens mijn masterstage heb ik mijn kijk op het werkveld verbreed door samen te werken op het gebied van theater en muziek, vluchtelingen, verschillende culturen etc. en veel mensen in dit vakgebied leren kennen. Echter het heeft ook specifiek richting gegeven aan wat ik in deze branche wil doen. Ik heb gezien dat ik hou van projectontwikkeling, evenement planning en fondsenwerving. Zo heeft het mij wel een specifieke richting gegeven in wat ik na mijn master wilde doen. 

Had je je master nodig voor het werk wat je nu doet / heb je in je werk profijt van jouw master?

Na mijn master had ik een groot probleem. Ik kon namelijk geen baan vinden in het vakgebied waar ik graag werkzaam in zou willen zijn. Ik heb heel wat af gesolliciteerd maar had vaak te weinig ervaring of kon enkel als vrijwilliger beginnen.

Daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen zelf een sociaal-culturele stichting op te zetten genaamd OverMalbruggen. Via deze stichting leren mensen in de zeer diverse wijk waarin ik woon (Malburgen te Arnhem) elkaar en elkaars verhalen kennen via theater, dans en muziek. Hoewel ik geen master nodig had om dit te doen, hebben de ervaringen tijdens mijn master en dan voornamelijk tijdens het schrijven van mijn scriptie en doen van mijn stage (bij het Catching Cultures Orchestra), ervoor gezorgd dat ik het aandurfde voor mezelf te beginnen.

Ook heb ik tijdens deze stage ervaring opgedaan op het gebied van projectontwikkeling en evenement planning wat mij zeker heeft geholpen bij het opzetten van mijn eigen onderneming. Verder heeft het volgen van een trainingsprogramma van Starters4Communities hierbij ook geholpen.

Stel een vraag