Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Student Careers Centre

Hulp bij het kiezen van een master

Hoe kun je je oriënteren op een master? Het is toch een springplank naar je verdere carrière, ook al weet je niet precies waar je naartoe gaat. Jetske Bijdendijk, studieadviseur bij de UvA, geeft een aantal tips.

Bij het Student Careers Centre hebben we jarenlange ervaring met studenten die op het punt staan te kiezen voor een masteropleiding. De moeite waard om in actie te komen en wij vertellen je graag hoe je dat verder kan aanpakken. Hier gaan we in op de top drie vragen die we vaak krijgen en onze antwoorden en tips.

Copyright: Jetske Bijdendijk
De UvA biedt online tools, voorlichtingen en workshops om je te helpen oriënteren en je eerste loopbaanstappen vorm te geven. Jetske Bijdendijk, UvA Studieadviseur

Hoe maak ik een keuze uit alle mogelijkheden?

Heel vaak willen mensen ook de béste keuze maken. Realiseer je vooral dat het in de master gaat om te bewijzen (met het doen van je eigen onderzoek en een scriptie schrijven), dat je de academische vaardigheden ook zelfstandig kunt toepassen en uitvoeren rondom een onderzoeksvraag.

De béste of juiste keuze is dus een relatief begrip en bestaat niet. Niemand kan de toekomst voorspellen en jij bent zelf de meest stabiele factor in dit proces. Focus dus op welke ontwikkeling je zélf in de master door wilt maken. Check het programma, de literatuur en kijk ook naar de docenten. Wat doen zij aan onderzoek op dit moment? Is daar een aanknoping te vinden voor jezelf? Vraag ook eens advies voor je masterkeuze aan iemand die een of twee stappen verder is dan jij en iets doet waar jij ook interesse in hebt.

Maakt het uit welke track ik doe binnen een master?

Nee, meestal niet. Na afloop van je studie zijn een heleboel werkgevers niet perse gefocust op de vraag of je de juiste track hebt gevolgd, maar wel of je deze zogenoemde ‘transferable skill set’ in huis hebt.

Verlies je niet te veel in de details is hier het advies. Een uitzondering geldt voor diegene die een PhD overwegen. Steeds vaker wordt de eis researchmaster gesteld. Een ‘kloppend’ track kan voor een evt. selectie, wel uitmaken. Nogmaals verdiep je op de vakken via de studiegids, literatuur, docenten en hun contacten/samenwerkingsverbanden.

Welke masters zijn nu extra relevant? Wat is een slimme keuze voor het sneller vinden van betaald werk?

Als je goed oplet en de actualiteiten onderzoekt en analyseert (zet je academische vaardigheden in! Transferable!) kun je afleiden waar de groei in banen valt te verwachten.

Soms is dat handig omdat je met je masterkeuze specifieke relevante kennis en skills kunt ontwikkelen die nu en in de toekomst nodig zijn. Voorbeelden (niet uitputtend): - tech - ai- ict/security- intellectueel eigendom- staatsrecht- fiscaal recht- filosofie/ethiek – gezondheid, medisch

Blijft nog een grote categorie masters over waar de aansluiting met werk niet zo direct gemaakt kan worden.. Niet erg! Dat is vrij normaal voor academische opleidingen. Belangrijker blijft of je gemotiveerd bent voor het aangeboden programma. Met plezier en goed resultaat afstuderen is een hele goede en belangrijke stap richting werk.

En als je die aansluiting met werk belangrijk vind kan je letten op oa de volgende dingen: zit er een stage in de master, zg. duale masters (waarbij je werkt en studeert), waar afgestudeerden van de master zoal terecht komen (dit kan via LinkedIn via de schools page van de University of Amsterdam), of docenten naast hun onderwijs en onderzoek, ook in de praktijk werken of nauwe contacten hebben met de praktijk/bedrijfsleven/arbeidsmarkt.

Wat biedt de UvA tijdens mijn master aan begeleiding?

De UvA biedt online tools, voorlichtingen en workshops om je te helpen oriënteren en je eerste loopbaanstappen vorm te geven. Ook is er een vacaturebank met banen en stages speciaal voor jou als UvA student. Door het jaar heen zijn er ook verschillende career events en kun je individuele coaching aanvragen.

Stel een vraag