Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

'Als je de kans hebt om een master te volgen, doe het dan vooral!'

Interview met alumnus Stef Haartman, MSc Political Science: International Relations

Stef haalde in 2016 een MSc Political Science aan de UvA. Hij is nu Business Developer Digital Identity & Public Security solutions at IDEMIA.

Stef Haartman

Waarom koos je voor jouw master? Welke afwegingen/keuzes heb je hierin gemaakt?

In mijn geval is gebleken dat het ‘waarom’ dat ten grondslag heeft gelegen aan het kiezen van mijn master pas echt inhoud kreeg tegen het einde van mijn bachelor. In dat licht is het denk ik voor eenieder goed te beseffen dat je pas dan de meeste kennis hebt. Dit draagt bij aan het maken van een weloverwogen keuze. Ik bedoel hier overigens niet mee dat je moet twijfelen tot het laatste moment, dat is zonde want dan kun je jezelf niet optimaal voorbereiden. En natuurlijk, stel jij bent die geluksvogel met een heel concrete droom, iemand die al heel jong weet waar precies te eindigen, wijk dan vooral niet af en blijf vastberaden. Echter, voor alle andere studenten zou ik zeggen, houd een open blik en wees niet bang om af te stappen van je initieel ingeslagen pad. Wanneer je met alle opgedane ervaring voelt dat een andere richting beter bij je past verken dan de mogelijkheden. Mijn advies daarbij is om in de basis altijd eerst op zoek te gaan naar de juiste master en dan pas naar de juiste universiteit. Niet andersom. Dat gezegd hebbende, de UvA is wel echt een fantastische en zeer professionele instantie met prachtige locaties in de Amsterdamse binnenstad.

Ik heb een (bèta) bachelor Aarde en Economie gevolgd aan de VU Amsterdam. Een ontzettend leuke studie met een heel relevant karakter in een tijd waarin we het leven van, op en met de aarde opnieuw moeten uitvinden. Echter, ik merkte dat het specifieke karakter, de micro benadering, niet bij mij als persoon paste en dus greep ik mijn minor aan om mij breder te oriënteren. Ik zocht een meer macro benadering en voel me aangetrokken door geopolitiek. Het werd een International Relations (alpha) aan de UvA. De UvA heeft mij fantastisch begeleid om de disciplinaire overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kostte me uiteindelijk maar een half jaartje extra.

Wat is in jouw ogen het nut of toegevoegde waarde van een master?

Als je de kans hebt om een master te volgen, doe het dan vooral! In elk opzicht is het fantastische levenservaring, waarbij in mijn ogen het nut en de toegevoegde waarde van secundair belang zijn. Bovenal is het een unieke kans om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen en weet ik zeker dat je later met een zeer positief gevoel terugkijkt op die intellectuele en dynamische tijd. Daarbij gezegd hebbende dat de dynamiek pre-COVID waarschijnlijk anders is dan de dynamiek nu tijdens de pandemie. Naast de levenservaring is het halen van een master nuttig voor de rest van je professionele carrière. Het is iets waar je altijd op terug kan vallen. Bijvoorbeeld als je wilt wisselen van baan of opnieuw aan de bak moet komen.

Ik ben na mijn master direct aan de slag gegaan bij een Franse multinational gespecialiseerd in wat zij noemen ‘Public Security & Identity’. Een werkveld waarin ik inhoudelijk weinig hergebruik uit wat ik in zowel tijdens mijn bachelor als master heb geleerd. Dit betekent dat ik in een ander werkveld dan waarvoor ik gestudeerd heb mijn netwerk momenteel opbouw. Mocht ik vanwege mijn interesse in internationale relaties en energie toch weer terug willen naar die hoek, dan heb ik geen netwerk, maar gelukkig wel altijd mijn master en scriptie waarop ik kan terugvallen.

Heeft de master je oriëntatie op werk verbreed of juist specifieker gemaakt?

Binnen de gekozen discipline International Relations heeft mijn Master mijn oriëntatie op werk verbreed. Wat hier met name aan ten grondslag heeft gelegen is de grote verscheidenheid aan courses die door de UvA werd aangeboden. Verschillende onderwerpen belichamen en bieden verschillende mogelijkheden in termen van werk. Uiteindelijk bleek de master voor mij een bevestiging van dat ik een goede keuze had gemaakt. Het gaf mij het vertrouwen dat ik in principe op elk vlak uit de voeten zou kunnen. Naast dat de courses mij onwijs enthousiasmeerde heeft de UvA als instantie zeker bijgedragen aan dit vertrouwen.

Gedurende mijn master International Relations aan de UvA hebben zich ongelooflijk veel mogelijkheden voorgedaan om mij breder te oriënteren op een baan. Je kunt hier net zoveel gebruik van maken als je wil. Een aantal van deze activiteiten kan ik mij nog goed herinneren. Het klimaatakkoord van Parijs werd ondertekend in het jaar dat ik afstudeerde voor mijn master. De UvA organiseerde toen een dag waarbij een aantal elementen uit de totstandkoming werden nagespeeld en begeleid door mensen uit het veld. Je kon jezelf ook opgeven voor een programma dat de UN nabootst of een extra course die dieper inging op de kunst van het onderhandelen. Al met al was er een breed scala aan activiteiten op basis waarvan ik ervaring kon opdoen en die mij hielpen bij het oriënteren. 

Had je je master nodig voor het werk wat je nu doet / heb je in je werk profijt van jouw master?

Het omgaan met de druk van het schrijven van een kwalitatief goede scriptie, het tempo dat je jezelf aanleert om materie tot je nemen, het voeren van intellectuele discussies begeleid door echte experts op hun vakgebied en bovenal de analytische manier van denken die je tijdens je master ontwikkelt, zijn allemaal ervaringen waar ik in mijn werk nog dagelijks profijt van heb. Sterker nog, deze ervaringen maken je in zijn algemeen een completer persoon, iets waar je ook buiten je werk iets aan hebt. Vakinhoudelijk heb ik in mijn huidige werk niet direct profijt van de door mij gekozen master. Echter, indirect heb ik er wel degelijk elke dag profijt van.

Ik werk voor een Franse multinational die hoogwaardige technologie levert, vol inzet op innovatie en opereert in een complexe en dynamische markt. Je merkt dat bedrijven met een dergelijke ambitie hongerig zijn naar academici. Ik werk dan ook veel met hoogopgeleide mensen waar werknemers met een master op zak eerder regelmaat zijn dan uitzondering. Met een master bewijs je dat je een bepaald denkniveau aankunt. Dit bedoel ik niet denigrerend. Het is echter wel zo dat men het prettig vindt om te weten dat jij als collega snel kunt schakelen, goed kunt analyseren en over een bepaalde geestelijke lenigheid beschikt. Competenties die je onder andere in je master zeker ontwikkelt. Daarnaast sta je in een multinational gewoon 1-0 voor als je een internationale master hebt gevolgd. Ervaring in samenwerking met andere culturen heb ik als zeer waardevol ervaren.

Stel een vraag