Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

'Ik heb geleerd tijdens mijn stages hoe je communiceert buiten academia.'

Interview met alumnus Titus Rombouts, MSc Marine Biology (Research Master's)

Titus haalde in 2017 een MSc Marine Biology aan de UvA. Hij is nu Student Lab coördinator bij de UvA.

Portret Titus Rombouts
Titus Rombouts

Waarom koos je voor jouw master? Welke afwegingen/keuzes heb je hierin gemaakt?

Eerlijk gezegd heb ik mij toen ingeschreven voor zowel een neuro- als aquatische biologie master. Ik wilde graag verder gaan vanuit mijn bachelor Psychobiologie met een minor Marine biologie in Australië in beiden vakgebieden. Een dubbele master leek mij wat veel maar ik wist niet of ik voor beiden aangenomen zou worden. Dat bleek en toen heb ik toch de kant gekozen van de aquatische biologie.

Ik had tijdens mijn bachelor stage al gemerkt hoe de neurobiologie onderzoekswereld werkte en hoorde van verhalen dat dat bij de aquatische biologie en ecologie anders was. Mijn wens om verder te gaan in de academische wereld was aanwezig maar niet bij de neuro kant. Daarom heb ik meer mijn jeugddroom om marien bioloog te worden gevolgd, ondanks dat onderzoek naar het brein wel fascinerend is. Ook vind ik dat Nederland als waterland aan de voet staat van veel kennis en ontwikkeling op zoet- en zout water gebied dus ik wilde daar graag bij aansluiten voor mogelijke kansen op werkgebied.

Wat is in jouw ogen het nut of toegevoegde waarde van een master?

Na mijn bachelor had ik naast wat specifieke kennis over de hersenen en hoe ze werkte vooral veel academische vaardigheden geleerd. En dan specifiek in het veld van kritisch denken. Dit is een hele waardevolle skill in de academische wereld. Je gaat hierdoor naar alle problemen met een bepaalde analytische en probleemoplossend vermogen kijken.

Pas bij mijn master kwam ik echt tot de stof, dat merkte ik meteen bij het eerste vak waar ik met hard leren maar net een 6 voor had. Mijn interesse in de aquatische biologie groeide ook erg snel en leerde door kleinere klassen en meer feedback van de docenten veel sneller en meer over deze wereld. Het heeft mij zelf ook enthousiaster gemaakt om dit te delen met de mensen om mij heen. Ook al had ik in de bachelor drie maanden een kans om de academische setting beter te leren kennen, heb ik tijdens mijn twee master stages pas echt een gevoel voor onderzoeksgroepen gekregen en hoe dat werkt. Het was heel leerzaam om daar meer over te weten te komen.

Ik voelde mij enorm voorbereid op een academische baan. Helaas wel minder meegekregen over de werkvelden buiten de academische wereld waar toch wel meer dan de helft na hun studie in zou gaan werken. Dat was soms wat onder gerepresenteerd helaas. Maar goed, dat is ook niet de focus van een research master op een universiteit.

Heeft de master je oriëntatie op werk verbreed of juist specifieker gemaakt?

Oeh, dat is een goede vraag! Ik zou toch beiden zeggen. Ik weet beter waar ik mij wel in thuis voel maar heb ook geleerd wat er wel niet allemaal mogelijk is met dit vakgebied. Ondanks dat je wordt opgeleid tot onderzoeker zal je wel begrijpen in welke vormen dat allemaal plaatsvindt. En dat is niet altijd bij de universiteit. Je kan namelijk ook met je twee stages kiezen of je specifieker wilt worden in 1 skill of juist verbreedt. Ik heb namelijk een stage naar natuurbeheer gedaan middels biogeochemische processen en gekeken naar de ecologie van diepzee sponzen. Tja, hele andere onderzoeken maar beiden op hun eigen manier verdiepend!

Had je je master nodig voor het werk wat je nu doet / heb je in je werk profijt van jouw master?

Ik zou wel zeggen dat mijn kennis heeft geholpen bij het lesgeven aan studenten nu. Ik ben docent/begeleider/coördinator voor master en bachelor stages die duurzame onderzoeksvraagstukken beantwoorden vanuit de maatschappij. Ik heb geleerd tijdens mijn stages hoe je communiceert en valoriseert met de wereld buiten de academica en ik weet ook goed hoe het is om zelf van a tot z een onderzoek op te zetten. Dus zeker belangrijk en leerzaam.

Stel een vraag